tisdag 27 april 2010

Hjälpa eller stjälpa...

Göteborgs katthjälp har en blogg. Tanken med den är, enligt sidan att de som är aktiva inom föreningen skall skiva om det som berört dem, gjort dem "glada,(...) ledsna eller förbannade i (deras) arbete med och för de hemlösa katterna i Sverige".

Det påtalas dock att åsikterna i bloggen är personliga och att Göteborgs katthjälps officiella åsikter finns på föreningens hemsida.

Jag kan säga att jag vet inte detaljerna bakom historien. Men såvitt jag kan utläsa är att en person frågat om h*n kan få låna en insamlingsbössa av föreningen för att samla pengar till Göteborgs katthjälp (Vilket ju är väldigt behjärtansvärt). Detta har besvarats nekande (vilket jag har största respekt för, för jag skulle inte HELLER lämna ut en insamlingsbössa till någon som jag inte kände till 100%). Personen som blev nekad blir lite ledsen och skriver i sin blogg att "Att jag inte kan vara aktiv medlem eller volontär för katterna försöker jag istället kompensera ekonomiskt varje månad då jag inte har mer tid i veckorna än att det precis räcker till min egen familj.. Lägger snart ner och ger upp mina försök att samla in pengar till hemlösa katter då det verkar vara ganska omöjligt att ordna. Det är ganska jobbigt och psykiskt ansträngande att erbjuda sin hjälp och bara få nej, trots att jag ju på något sätt vill tro att den behövs.. Så dagens tillstånd är uppgivet och gråtfärdigt".

Av detta inlägg utläser jag att en engagerad person vill mycket, men förmår mindre och att h*n känner sig lite nere på grund av det. Ingen specifik organisation nämns, vad som sägs är att h*n inte har tid att engagera sig och inte har sådana möjligheter hon kunde önska att samla in mer pengar.

Som kommentar till detta får personen då en kommentar som synes ganska... oförskämt. Å andra sidan skall man vara väldigt försiktig när man tolkar skriven text, för det ser ut på ett annat sätt än vad det låter och folk uttrycker sig på olika sätt och blablablabla.

Vad som däremot händer sedan finns det inte några omskrivningar på, såtillvida att det inte redigerats på den första personens blogg... för på Göteborgs Katthjälp får man fnatt och tar heder och ära av personen som fick nej på sin förfrågan att låna en insamlingsbössa...

Bild på tufsig katt, med bildtext: "Raskatt eller huskatt, varje katt som avlas fram bidrar till "överskottet" av katter och gör att fler katter förblir hemlösa".

"Istället för att skicka in en volontär- eller jourhemsanmälan så börjar man gnälla och vinkla på sin blogg" står det vidare och det inlägg som jag direktkopierade tas upp till viss del. Att föreningens namn överhuvudtaget inte nämns sägs inte. Otroligt oförskämt och respektlöst mot någon som gjort mer än vad många andra gör - erbjudit sig att hjälpa till.

Personen som är aktiv i Göteborgs Katthjälp är ju lite finare än alla andra och har lite större koll på vad som åstadkommer hemlösa katter. "Kanske den allra bästa hjälpen är att inte stödja uppfödning? All uppfödning bidrar till det stora "överskottet" av katter. För varje katt som föds upp stannar en katt kvar på gatan. Om alla katter är lika mycket värda borde det ju inte spela någon rol om det är en raskatt eller en hemlös katt man tar hand om" avslutas inlägget.

Så fantastiskt O.F.Ö.R.S.K.Ä.M.T, inte bara mot den person som man personligt rackar ner på, utan även alla andra som har valt att ha en uppfödd katt, ras eller inte. Och okunnigt.

Seriöst uppfödda katter och seriösa kattuppfödare bidrar inte till att de hemlösa katterna ökar i antal. Min gissning, för jag tvivlar högeligen på att forskning eller siffror finns, är at det är helt tvärtom. Genom att ge kattungar den bästa starten i livet, genom att åsätta även katter ett betydande ekonomiskt värde och genom att ställa ut och propagera för katters värde som sällskapsdjur så ÖKAR kattuppfödning kattens status. De som väljer att köpa en väluppfödd, välsocialiserad katt med dokumenterade anor, en viss hälsoprognos och även en viss mentalbeskrivning skulle inte nödvändigtvis istället ta emot en skyggis med öppna armar.

Frågan är dock hur en förening som agerar på det sätt som Göteborgs Katthjälp gör i det här fallet påverkar människors vilja att hjälpa organisationer som vill hjälpa de hemlösa katterna. Den där aptöntiga friskrivningen om att det är de aktiva som skriver bloggen och att det inte är föreningens officiella åsikter som framkommer på bloggen betyder inte ett skit om ingen ber om ursäkt för de plumpheter som står i nämnda inlägg.

1 kommentar:

  1. Ja hela den där historien var bara väldigt absurd.. Jag har hela mailkonversationen om du är intresserad, dom säger att JAG vinklar när det i själva verket är dom som, ja som du uttrycker dig, fått fnatt.. Mycket otrevligt och oproffsigt bemötande på alla plan,.
    Så kan det gå!

    SvaraRadera